De Gelderlander - apr. 2008

> terug

Monnikenzang en 'minimal music'
door Menno Pols. maandag 21 april 2008

Onder geringe publieke belangstelling werd het project Voor de liefste een lofzang zaterdag in de Grote Kerk in Elst gepresenteerd. foto Mariska Hofman
ELST - "Het zingen van psalmen op de traditionele manier is aan het einde van zijn levenscyclus. Daarom hebben wij ze op een nieuwe manier op muziek gezet." Directeur Jan de Vlieger van uitgeverij Skandalon uit Vught ('uitgaven op het grensvlak van godsdienst en cultuur') vat het project Voor de liefste een lofzang kernachtig samen.

Het werd zaterdagmiddag in de Grote Kerk in Elst gepresenteerd.

Generaties protestanten zijn er mee opgegroeid: psalmen zingen. Iedere week een psalm leren op de School met den Bijbel, en op zondag deze statige liederen zingen in de kerk. Voor wie het niet weet: psalmen zijn duizenden jaren oude gedichten uit de bijbel, die in de christelijke traditie zijn berijmd en op muziek gezet. Ze worden vooral door protestanten gezongen.

Maar de kerken lopen leeg en psalmen hebben het imago oubollig en traag te zijn. Dus vond een groep mensen onder aanvoering van De Vlieger het tijd voor iets anders. Zij zetten hun schouders onder een omvangrijk project: een nieuwe vertaling van de psalmen, met nieuwe muziek en een nieuwe manier van zingen.

De bekende Nederlandse predikant en bijbelvertaler Pieter Oussoren vertaalde de teksten, Jelle Stellingwerf en Euwe de Jong zorgden voor het muzikale gedeelte. Het resultaat is een verzameling van 155 liederen die heel anders klinken dan de traditionele psalmen.

Ze worden reciterend gezongen, met veel wisselzang tussen voorzangers en gemeente. De begeleiding bestaat uit orgel of piano. Het geheel klinkt als een mix van middeleeuwse monnikenzang en minimal music, met hier en daar jazzy invloeden. De reden dat het project, behalve in Joure en in Rotterdam, in Elst gepresenteerd wordt, komt doordat de Elster voorganger Jeroen Jeroense een goede bekende is van een van de deelnemers aan het project.

Dat weinig mensen interesse hebben voor psalmen bleek uit de opkomst: hooguit vijftig mensen waren naar de kerk gekomen. Dat was jammer, want er was muziek van topkwaliteit te horen.

De Cantori Davidici, een groep van zes jonge mannen, zong de psalmen 'nieuwe stijl' loepzuiver. De liederen zijn volgens De Vlieger niet alleen bruikbaar in de kerk. "Het zijn een soort mantra's die ook zeer geschikt zijn om bij tot rust te komen."